Snart är det mars...

...o tiden går fort...snart är det vår o det är hur underbart som helst...
Jag har faktiskt börjat få lite vårkänslor när solen skiner härligt.

I söndags var jag, Izzie o Ixon o hälsade på Ninni med familj o Glimma, Ixons havande fästmö. Hon är verkligen tjock, blir nog många valpar. Som hanhundsägare hoppas man på både många o lite valpar. Det är alltid roligt med många valpar speciellt när det blir fina valpar men man vill ju helst att det bli så få som möjligt i o med att rasklubben har en kvot för hur många man får lämna efter sig. O om den är bra eller dålig kan man ju diskutera...

I måndags tog jag hem Neo igen, han har avrit saknad, dock så behövde Ixon eller rättare sagt jag behövde lite egentid med Ixon. Sist vi va o hälsade på Neo så hade han letat efter oss när han kom tillbaka från promenaden som de gick på när vi åkte. Neo verkligen avgudar mig, hahaha ;)
Ixon har saknat Neo mycket, så han är superglad nu när han är hemma igen.


Snart blir Ixon pappa o Neo blir farfar & pappa, Binkis ska ju oxå ha lite valpar me Neo, så Ixon får helsyskon oxå. Alla valparna kommer närsom, läs valpbloggningen på http://marklanda.blogg.se, lösen krävs, för att få det maila zuperninni@hotmail.com . Givetvis så bloggar jag så fort jag vet att valparna kommer, o Ninni ska (har jag bestämt) skicka bilder till mig som jag kan lägga ut på bloggen :)

På fredag så skulle vi på Izzie första babysim, tyvärr så har hon fått en förklyning o en förfärlig hosta med en liten aning feber. Jag som har hela veckan inbokad med saker, typiskt. Det blir lite svårt o gå ut me hundarna oxå, tur man har intehängnat bak o så kommer Lennie hem på lunchen så jag kan gå en längre runda samt smita på ärende, som tack så får han lagad mat till lunch istället för torra mackor :) Imorgon kommer mamma o hjälper mig så att jag kan åka in till stan för ärende. Sen får vi se hur vi gör till helgen, om hon fortfarande är dålig så får Lennie va hemma med henne. Hon kan ju inte äta så mycket åt gången o så blir det bara ersättning för hon har svårt o äta vanlig mat :(

På lördag blir det nog hundträning som vanligt med Emelie & Vivvi, i Marklanda :) Nu är vi ju riktigt taggade när vi har en tävling o se fram emot :))

På söndag bär det av mot Hässleholm & Anna o Anna :) Riktigt roligt, vi ska hälsa på Kråkebergagårdskennel, Anna.P ska hjälpa mig o anmäla till Danmarks rasutställning 2-3juni. Jag ska anmäla Ixon o jag tror att jag ska anmäla Neo med men har inte riktigt bestämt mig än då han inte riktigt gillar att åka bil. Så på söndag blir det en massa hundprat o trevligt sällskap :)

Jag ska anmäla Neo & Ixon till utställningne i Varberg, påskdagen 8/4. Bengt-Åke Bogren dömer danskarna, en välkänd domare inom rasen som även föder uppe gna danskar, fina oxå :) Han har dömt Neo innan på officiell utställning o tog fram han som tvåa i sin klass, så jag hoppas på lika bra resultat denna gången. Är det fler som ska dit, ni kan väl skriva en kommentar då, alltid roligt o veta vilka som kommer :)

Nästa helg blir det avelskonferens i Göteborg, roligt :) Jag som inte gillar att köra bil inne i Göteborg, får sova hos Ami :)))) Ett stort tack till henne. Jag vet man kan åka tåg, men de går inte på de bästa tider, blir försenade o så måste jag vara där hela helgen, o det kanske inte är så roligt när Lennie o familjen är hemma o man vill bara hem till dom o mysa när Lennie är ledig...

Har ni varit inne på http://www.caramazzaz.n.nu ? En hemsida som jag byggt upp :) Det är roligt o bygga sådana hemsidor, älskar ju att strukturera upp saker:) Hade nästa gjort det gratis om inte några hade tyckt att jag skulle ta betalt, har svårt o ta betalt för saker jag gör.... Men jag lägger ju ner en del tid på det o min tid är ju oxå värt något ;) Jag gör gräna fler sidor om någon vill, om jag bara ha tid till det :)

Jag ska ju börja jobba nästa vecka :))) På äldreboendet i Vislanda, lite extra dock bara men det är perfekt :)

Diskussioner...

...ja det hade vi massor av i Norge...
O de flesta handlade om hund, i alla fall de diskussioner jag var inblandade i, konstigt va? 

O vad diskuterade vi kring då? Mycket kring avel, mh, hd, rastypiskt etc.

Så vad är rastypiskt då, man utgår ju ifrån rasstandarden, men vi tolkar ju alla den olika, annars hade ju allas uppfödning sett likadan ut. Något som nån uppfödare tycker är rastypiskt tycker inte den andra.
O det är ju bra att alla avla "olika", annars hade ju alal gårdshundar sett exakt likadana ut o det sägs ju att mångfalden ska bevaras.
Så va tycker jag är rastypiskt, eller rättare sagt hur tolkar jag rasstandarden, utseendemässigt så tycker jag en gårdshund ska vara kraftigt byggd, ganska bred front, hellre lite lägre än för hög(39cm), kort rygg etc.
Beskrev inte jag Neo & Ixon precis ;P
Sen tror & hoppa jag oxå att man "hjälpa" parterna med varandras brister till en kull, tex om en av hundarna har en lite längre länd o den andra har kort, så är det större chans att valparna får kort rygg än om båda parterna har lång länd, för invecklat kanske? Hoppas ni förstår va jag menar. En del skulle nog kalla detta kompensationsavel. Det viktigaste tror jag är att parterna inte ska inneha samma brist för då är sannolikheten väldigt stor att valparna oxå får det. Sen så tror jag att om parterna är väldigt homogena så blir valparna det oxå, kolla på Ixons kull tex.
Men för att få bort bristerna som inte är rasstandard o kunna behålla mångfalden så måste man försöka sig på "kompensationsavel".
Men sen får man inte glömma bort allt annat som är rasstandard förutom utseendet, som tex att hunden ska hålla sig kring gården/huset, den ska jaga möss/andra djur, den ska tycka om o mysa  etc.
Viktigt för mig är att kolla på helheten, för en hund kan inte vara perfekt, i alla fall inte för alla. Sen handlar det mycket om kombinationen av två parter.

Sen diskuterade vi oxå avel o den här ständiga hd'n. Det finns en del som avlar på C-höfter, kanske säkert D-höfter oxå men det hoppas jag verkligen inte. C-höfter kan vara okej i viss mån om hunden uppfyller de andra kraven väldigt mycket, anser jag.
Men i alla fall, det finns en del som avlar på C-höfter, man kanske inte tycker att det är bra etc, men viktigt är ju att man respektera att dom gör det även om man inte själv skulle göra det. Jag tror inte en uppfödare skulle avla på en massa C-höfter(tex) om uppfödaren tror att det kan skada hunden. Jag tror inte att uppfödaren hade gjort så om de hade trott att C-höfter spelar väldigt stor roll för hunden. Givetvis så finns det regler, o regler är till för att följas, men man måste oxå lite på sin magkänsla o göra det man tror på i viss mån.
Sen finns det vissa soma vlar på vad som helst för att tjäna pengar, men sådana uppfödare klarar nog inte sig så länge o de behöver man kanske inte respektera på samma sätt. Men det jag ville få fram är att jag tycker att man ska respektera att andra gör vad de tror på men man behöver inte tycka likadant.
Viktigt att poängtera är att detta är vad jag tycker o tror på o det behöver itne betyda att det är "rätt".


Jag fortsätter blogga om fler diskussioner, men just nu hinns det inte med, för nu ska jag till gymet o träna lite :)

Jaha...

...va ska man säga...

Först o främst så får man väl säga Grattis, till Prinsessan Victoria till bebisen.
Sen så får man säga Grattis till SE UCH DK UCH FR UCH NO UCH JWW-10 WW-10 WW-11 SV-11Kitenga Only One Osheila, Ixons tilltänkta, som fick 7valpar för några dagar sedan, även till Titeln "årets utställningshund" i rasklubben.

Snart så blir det valpar på Götängens kennel, Neo & Ixon ska bli pappor, Neo blir ju då oxå Farfar för första gången :))

Idag så blev det bestämt att Neo ska para Aagerups Etta hösten 2012, om han inte kommer över gränsen med tillåtna valpar enligt rasklubben.
Jag har oxå bokat in lydnadstävling för mig o Emelie i maj, utan att Emelie visste om det ;P Så nu blir det till att träna :))
Vi kom hem från Norge sent i onsdags kväll. Var riktigt trevligt där, mycket pulkaåkning, en del skidåkning, mycket hunddiskussioner o lite magsjuka för några bla mig :(
Igår em var vi o hälsade på Neo, blev mycket gos, Neo älskar ju att gosa i vanliga fall så nu blev det extra mycket. Jag saknar honom jättemycket men Ixon behöver egentiden hemma samt att jag behöver träningstiden med Ixon som blir så mycket mer när Neo inte är hemma. Frågan är om mamma o pappa vill lämna tillbaka honom sen, för de trivs verkligen med honom där.
Sen hämtade vi hem Ixon från Carro o Dennis. Han hade trivts mycket hos Jerry, mycket bus hade det blivit. Carro meddelade att de bara(?!) hade bitit sönder två tröjor, förra gångne bet de sönder hennes stora blomma på golvet (haha).